28. 4. 2024   |   svátek má Vlastislav
 

Jahelník s ovocem

Název Množství a jednotka
jáhly 250 g
mléko 750 ml
cukr třtinový 3 lžíce
vejce 3 ks
máslo 50 g
Zobrazit všechny ingredience

moučník
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 30 min.
Vaření: 20 min.
Mamut :-)


Je docela škoda, že jáhly jsou v dnešní době na okraji zájmu, protože kromě toho, že obsahují spoustu minerálů - železo, vápník, hořčík, fosfor, kyselinu křemičitou), vitamíny B1, B2 a PP a spoustu dalších látek přínosných pro organismus, jsou pokrmy z jahel (nebo jáhel) velmi chutné. A navíc neobsahují lepek. Naše babičky a prababičky prostě věděly, co je zdravé a dobré :-). Vyzkoušejte třeba tento jahelník s jablky a švestkami, je výborný.



Postup
Jáhly třikrát propereme v cedníku vroucí vodou, abychom je zbavili natrpklé/případně nahořklé chuti. Pak je propláchneme studenou vodou, necháme okapat a nasypeme do vroucího mléka, do kterého dáme čtvrt lžičky soli a dvě lžíce cukru. Vaříme na mírném ohni pod pokličkou, prvních deset minut bez míchání, pak jáhly občas promícháme, až nám vznikne hustá kaše - vařečka musí v kaši stát.
Než se jáhly uvaří, nastrouháme na hrubém struhadle dvě jablka, smícháme je se skořicovým cukrem a nasekanými ořechy. Čerstvé švestky vypeckujeme, sušené namočíme, necháme nabobtnat a vymačkáme.
Do horké kaše vmícháme máslo a necháme ji vychladnout. Žloutky smícháme se lžící cukru a citronovou kůrou z 1/2 citrónu a vmícháme do kaše. Přidáme tuhý sníh z bílků a zlehka promícháme. Do formy vymazané máslem a vysypané polohrubou moukou rozetřeme polovinu směsi, poklademe švestkami, na švestky natřeme asi dvě lžíce jáhlové směsi (jen tenkou vrstvičku, aby se lépe nanášely jablka), pak dáme nastrouhaná jablka s ořechy a poslední vrstva je zbytek kaše.
Dáme do trouby na 180° péct dozlatova - asi 45 minut, záleží na formě, pokud děláme jahelník na plechu, doba pečení bude kratší.
Jahelník se dá jíst teplý jako nákyp třeba k obědu nebo studený jako zákusek ke kávě :-).

Tip:
Hotový jahelník můžeme ozdobit oříšky, mandlovými lupínky, pocukrovat nebo polít javorovým sirupem. Javorový sirup nebo med můžeme dát i dovnitř jahelníku místo cukru (2-3 lžíce).
Místo jablek můžeme dát jakékoliv sezónní nebo i mražené ovoce.

Základní příprava jahel:
Jáhly se připravují podobně jako rýže, na jeden díl jáhel dáme tři díly tekutiny - podle druhu pokrmu buď vody nebo mléka, vaříme nejprve bez míchání cca 10 minut, pak dalších 10 minut občas promícháme, pak necháme pod poklicí dojít dalších pět minut.



 


RECEPTY

Dýňovo-meruňkový koláč

Postup: Křehké těsto:Na vále smícháme mouku, 140g moučkového cukru, citronovou kůru a... zobrazit recept

RECEPTY

Krémová česnečka

Postup: Česnek prolisujeme a zpěníme na másle. Česnek se nesmí připálit, zhořknul by.... zobrazit recept

RECEPTY

Záhorácký pstruh

Postup: Pstruhy si omyjeme, osušíme , nasolíme a necháme odležet. Žampiony oloupeme,... zobrazit recept

RECEPTY

Čočka na způsob ratatouille

Postup: Čočku uvaříme v osolené vodě doměkka. Lilek a cuketu omyjeme a neoloupané... zobrazit recept

RECEPTY

BeBe řezy

Postup: Z 1/2l mléka uvaříme vanilkový puding, necháme vychladnout. Změklé máslo utřeme... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Cibule

     Štiplavá panenka se stovkou sukýnek. Tak cibuli... zobrazit článek

RESTAURACE

Restaurant Slunečnice

Restaurace Club Slunečnice je vyhlášena svým příjemným, stylovým prostředím a...